AO i Trädgården

Trädgårdsdesign från idé till verklighet

Skapa stämning med ljus utomhus

– Låt en vacker tavla framträda i det becksvarta uterummet. Känn dig samtidigt tryggare. Anledningarna till att lysa upp utomhus är många. Trädgårdsarkitekten Annika Olstedt berättar om konsten att arbeta med ljus.

Artikel från TT publicerad i många tidningar 191101

Mikael K Nilsson/TT 10:20 | 2019-10-28

När soltimmarna blir allt färre kan lite ljus skapa underverk såväl i trädgård som på balkong – och så klart hos betraktaren. För vi människor mår gott, säger forskningen, av att lapa ljus under det mörka halvåret.
Att sätta ljus vid sitt bo har sina skäl. När det är kolmörkt ute ska man kunna se vart man sätter ned fötterna och inte behöva famla med nycklarna när man ska låsa upp.

”Vad ser du inifrån huset?” är en fråga man ska ställa sig, menar trädgårdsarkitekten Annika Olstedt, bosatt i Askersund.

BILD: Jonas Ekströmer/TT | För den 25 kvadratmeter stora trädgården har Annika Olstedt använt fyra spottar och en ljusslang samt extra stämningsskapande ljus på bordet i pergolan.

Det är många som tycker att det är otäckt när man inte ser någonting. Men ljussätter du trädgården får du en vacker tavla utanför fönstret att njuta av i stället för en svart ruta.

Idébalkong

Som liten byggde Annika Olstedt dockhus, som lite äldre utbildade hon sig till elingenjör, ritade sedan ställverk till vattenkraftstationer, lockades in i it-branschen, tröttnade delvis på tekniken och arbetar nu med att skapa rum och sätta ljus i trädgårdar.

Till Trädgårdsmässan i Älvsjö 2019 skapade Annika idébalkongen ”Just pleasure” med små träd, buskar och perenner. Minimalt med skötsel var mottot. Uteplatsen fick också en extra dimension med riktade armaturer.

BILD: Jonas Ekströmer/TT | ”Jag har försökt att välja sådant som klarar sig självt och som är vackert under lång tid. Ägarna har varit borta hela sommaren, ändå ser det ut så här”, säger Annika Olstedt.

Men det var så starkt ljus i hela mässhallen, så det syntes knappt, säger Annika och skrattar.

Och där har vi nästa gyllene regel: När du skapar stämning ska det bli kontraster mellan det ljusa och mörka. Fläskar man på med många och starka ljuskällor exponeras mycket utan att man lyfter fram någonting särskilt.

BILD: Jonas Ekströmer/TT |”Om det är alltför många lampor blir det en ljusmatta. Det är bättre att ha ett mörker och så har man några punkter som man belyser. Jobba med kontraster”, säger Annika Olstedt.

Det är egentligen lättare att belysa en liten yta. Med en balkong kan jag jobba med färre lampor. Men det handlar mycket om vad och hur jag planterar.

Möblerar man med större krukor och balkonglådor har man plats med omfångsrikare växter. Då är det också lättare att placera armaturen.

BILD: Jonas Ekströmer/TT | Annika Olstedt fixar belysningen från pergolans tak.

Examensarbete

Vi tar bokstavligen plats i hennes examensarbete. En trädgård som på ett år har förvandlats från att ha en naken gräsmatta och ett sjukt körsbärsträd till en plats som lockar till avkoppling. Oasen tillhör ett äldre par, som halva året är på sitt lantställe. Om ett par år orkar de kanske inte pendla längre. Då blir trädgården än viktigare.

BILD: Jonas Ekströmer/TT | Lampan från pergolans tak lyser nedåt och skapar en sällsam effekt när det är mörkt ute.

Här har jag den ljusa tegelväggen och där det mörka planket. Vad planterar jag mot respektive yta? De sakerna har jag fått leka med, säger Annika Olstedt och visar runt:

Buskar, träd och perenner planterade hon förra sommaren. Ännu har växterna inte riktigt tagit sig. Perennerna kan bre ut sig lite mer, då blir det ganska lättskött och inte så mycket ogräs att rensa. I samband med att marksten kom på plats byggdes en ramp från husets uterum, så att man lätt kan ta sig ut och in med såväl apostlahästar som rollator.

BILD: Jonas Ekströmer/TT | Stearinljus i ljuslykta höjer stämningen kring bordet i pergolan.

Tre varianter

Att sätta ljus handlar om att skapa en helhet, att jobba med både harmonier och kontraster, stort och smått, ljust och mörkt. Annika har tre varianter som hon utgår utifrån:
– Du kan sätta en lampa i busken – och lysa upp hela den.
Eller så sätter du en lampa framför busken – då får du vackra skuggor på väggen.
Du kan också sätta en lampa bakom busken – då får du en buske i siluett.

BILD: Jonas Ekströmer/TT | Lampan i rabatten lyser upp rönnen när det är mörkt.

Varje grönt rum är unikt. Jämför med hur har du det hemmavid, föreslår hon. Är ett rum trist att vara i går man inte in i dit. Likadant är det utomhus.

BILD: Jonas Ekströmer/TT | ”Du ska trivas i din trädgård. Tänk som hemma. Är ett rum trist att vara i vill du inte vara där”, säger Annika Olstedt.

Du hittar inte en standardmall för att inreda eller ljussätta. Du kan plocka idéer från andra trädgårdar men inte imitera, säger Annika Olstedt.

Men det finns en sak som är ett säkert kort:
– Lys upp det du tycker är vackert.
Är husfasaden anskrämlig, undvik den. Fånga i stället upp ett stenparti, en bit mur eller berggrund. Eller ett träd, de vackra stammarna är tacksamma att belysa.

BILD: Jonas Ekströmer/TT | Annika Olstedt är trädgårdsarkitekt och driver företaget A och O i trädgården.

Till exempel björk syns väldigt tydligt i mörkret. Sätt upp en lampa i kronan. Jag har själv en lönn och den skiftar färg på hösten. Då sätter jag ett gult filter över lampan för att förstärka höstfärgerna.

Spottar och ljusslang

I examensträdgården är det ett år färska rönnbärsträdet belyst underifrån. I takt med att det växer till sig kommer säkert ”trädgårdstavlan” att bli ståtligare.

För den 25 kvadratmeter stora trädgården har Annika använt fyra spottar och en ljusslang.

En viktig aspekt är att det även under dagtid ska se tilltalande ut. En svår men angelägen fråga – som rör både trädgårdsarkitektur och ljussättning – är hur många rum man vill att utomhusplatsen ska bestå av.
– Hur många rum har vi i den är trädgården? frågar Annika Olstedt retoriskt.
– Åtminstone två, kanske tre, svarar hon sig själv.

Där finns sittplatser under pergolan och dessutom en soligare del. Riktigt varma dagar kan man kunna sätta sig vid husväggen, som vetter mot norr, i skugga. Dessutom har man ett odlingsutrymme med två pallkragar med lite kryddväxter och några potatisar.
– Det blir fyra.

När ljus i trädgården väl är satt kommer du att tillbringa mer tid där. Antingen för samkväm eller kontemplation. Som fond har du ett galleri av tavlor. Och det bästa av allt, tröttnar du på utställningen kan du bara flytta lamporna och få nya motiv och perspektiv.

Fakta

Kom igång

+ När man gör om en trädgård, gräv ned så mycket tomrör kors och tvärs som möjligt. 20–30 centimeter är lagom djupt. Sedan kan man dra kablar under jord för olika uttag.

+ Man kan göra mycket själv, men man kan också behöva tips och råd.

+ Gå omkring i trädgården och lys med en ficklampa. Var minst två. En lyser och en stannar inne och tittar.

+ Se till så att ljuskällorna inte bländar. Låt ljuset i stället träffa trädet, busken eller stenen.

+ Stora ytor är svårare att ljussätta. En liten lampa förslår inte. Man kan behöva tre–fyra lampor till ett större träd.

Källa: Annika Olstedt.


Ljusstips

+ Ledlampornas ljus är varmvitt och man kan sätta ett värmande filter på dem. Det är roligt att jobba med varmt och kallt ljus för att få olika effekter. De armaturerna är också lätta att arbeta med.

+ Små ledlampor är billigare i drift och har en effekt på kanske 0,8 watt. En kraftig ledlampa kan vara på fem watt. Jämför det med ljuskällor på 40, 60 eller 85 watt.

+ En bra ledlampa kan kosta upp till 500 kronor. Det kan vara värt att kosta på lite grann, eftersom lamporna ska hålla för väder och vind.

Källa: Annika Olstedt.

© 2024 AO i Trädgården

Tema av Anders Norén