Viktigt att göra på hösten

För att få en vacker trädgård är det viktigt att sköta om den och att ta hand om sina växter.
Men på hösten behöver man egentligen inte göra så mycket.
Jag brukar vara ganska trött på trädgårdsarbete så jag gör så lite som möjligt.
Vädret är svalare och fuktigare så ingen vattning behövs.
Jag rensar väldigt lite för att inte röra omkring jorden och störa rötterna.
Jag lämnar alla perenner oklippta.

Prydnadsgräs i rimfrost

Många av perennerna är vackra vinterståndare och ger liv och karaktär åt trädgården hela vintern om det inte kommer för mycket tung blötsnö. Prydnadsgräs med rimfrost t.ex.
De vissna växtdelarna blir ett täcke och skyddar rötterna och till våren blir de kompost och näring.
Genom att klippa öppnar jag kanaler ner i växten som gör att vatten kan tränga ner och frysa.

Så viktiga saker att göra på hösten:
– Ta in trädgårdsmöblerna
– Ta in redskap. Rengör och olja in.
– Tänd en brasa och drick te….

Brännässla (Urtica dioica) Ogräs eller nyttoväxt?

I rabatten är nässlor ett otyg, enorma rötter, och otäcka att rensa bort, men har du nässlor en gömd hörna i trädgården är de guld värda.

Biologisk mångfald

Brännässla Urtica dioica är viktig för den biologiska mångfalden. Den är värdväxt för en mängd olika insekter, särskilt fjärilar.
Fler olika sorters fjärilslarver äter nässlor och vuxna fjärilar besöker dem för nektar. Dessutom är växten hem för bladlöss och andra insekter. 

Gödselvatten

Nässelvatten är mycket bra gödning, det luktar förfärligt äckligt men det gör nytta.
Plocka en stor bunt nässlor och tryck ner i en hink eller tunna. Fyll sedan på med vatten så att det täcker över nässlorna. Därefter får det stå några dagar, rör gärna om då och då …Efter 10-14 dagar är det klart att använda
Ett nässelvatten som stått i 14 dagar är ganska starkt och bör spädas – ta en del outspätt nässelvatten till nio delar vatten.
Det går bra att fylla på nässlor och vatten vartefter i samma hink.
Varning: det luktar skunk. Så välj gärna en regnig dag för gödsling.

Nässeltimbaler

Nässlor är även mums att äta. Mitt bästa recept är nässeltimbaler.
Först måste nässlorna plockas, helst tidigt på våren då de är små, spröda och fina. Längre fram kan man plocka bara de översta bladen. En 10 liters hink rymmer ca 1 kg ganska välpackade blad.
Skölj och förväll nässlorna ett par minuter, mixa till en slät massa. 1 kg blir ca 2 liter färdigmixade.
Nu kan nässlorna frysas i småburkar – 2 dl är ganska lagom, det räcker till en sats timbaler eller 2-3 portioner nässelsoppa.

Nässeltimbaler:
2 dl mixade nässlor
2 ägg
2 dl creme fraiche
salt och peppar
Smör, att smörja formar med och som tillbehör

Vispa äggen i en skål. Vispa ner creme fraiche och nässlor till en jämn smet. Salta och peppra.
Häll upp smeten i smorda portionsformar.
Grädda i ugn 225 grader i ca 15-20 minuter till dess de ”stannat” och fått fin färg.
Servera direkt med en liten smörklick och eventuellt lite flingsalt.
Alternativt ett par räkor eller en klick röd kaviar.