AO i Trädgården

Trädgårdsdesign från idé till verklighet

Radhusträdgård med kontraster

Ett pensionärspar som bott i sitt radhus i många år, mycket trädgårdsintresserade – men har tillbringat somrarna på ”landet” och därför inte gjort något åt trädgården på minst 25 år.
De börjar ha svårt att röra sig och är rädda att de inte kan åka till landet så länge till och vill kunna njuta av sin trädgård i stan istället.
Lättskött, lätt att komma ut i trädgården, vacker att vistas i och att se på inifrån är önskemålen.

En ordentlig översyn av funktioner, en ny design och ljussättning av trädgården behövdes.
Baksidan i norrläge prioriterades och har färdigställts först.

Före: En trist bakgård med svårskött gräsmatta (mest mossa) och ett par gamla plymspireor. Ett körsbärsträd är precis borttaget p.g.a sjukdom.

En trist sittplats i full sol
Gräsmatta i norrläge – mest mossa
Det gamla trädet är borta, bara plymspireorna kvar

Idé och design:
Eftersom baksidan är ganska liten och väl inramad har en del idéer hämtats från den traditionella engelska bakgården. Baksidan är tänkt som en grön, informell oas för vila och avkoppling. Mycket stensatta ytor för både sol och skugga som inte behöver skötsel. Buskar och lättskötta perenner ersätter gräsmattan.
En ny trapp/ramp gör det lätt att komma ut i trädgården.

Det befintliga inglasade altanen/uterummet erbjuder skyddade platser med både matbord och soffgrupp – men vissa sommardagar blir det väldigt varmt.
En pergola med klätterväxter ger direkt en lätt skuggad sittplats under de varmaste dagarna. Omgiven av lättskötta växter som trivs i halvskugga/skugga kan man bara slå sig ner och njuta.

Den befintliga lilla sittplatsen i solen blir en idealisk för pallkragar med plats för lite bär, kryddväxter och grönsaker.

Inspiration: Stensatta ytor och perenner.
Idé: Pergola och spaljé ger lätt skugga
Illustrationsplan
Ett collage med inspirationsbilder hjälper till att visualisera idéerna och får komplettera ritningarna.

Arbete pågår:

Efter: Nyplanterat och lite tufsigt – men det växer till sig. Belysningen lockar till en stunds mys ute även sen mörkret fallit.

En hel del växter hämtas från planteringarna på ”landet”. De grävs upp, delas och ser ganska tufsiga ut men av erfarenhet vet både kunden och jag att de hämtar upp sig till nästa säsong.

Kunden är mycket nöjd med sin nya trädgård och grannarna har varit förbi och beundrat. På bilderna återstår lite jobb, som att måla pergolan.
Inköp av nya trädgårdsmöbler och ett par nya krukor med sommarblommor står också på önskelistan.

Nyplanterat
Nyplanterade perenner
En sittplats i lätt skugga
Trädgården ljussätts för att förlänga säsongen och ge vackra ”tavlor” i fönstren.

© 2024 AO i Trädgården

Tema av Anders Norén