Nässlor i rabatten är ett otyg. Enorma rötter, och otäcka att rensa bort.
Men i en gömd hörna i trädgården är de guld värda.
Brännässla Urtica dioica är viktig för den biologiska mångfalden, en värdväxt för en mängd olika insekter, särskilt fjärilar. Många fjärilslarver äter nässlor och vuxna fjärilar besöker dem för nektar. Nässlor är också hem för bladlöss och andra insekter.
Nässelvatten är mycket bra gödning. Det luktar förfärligt äckligt men det gör nytta.
Plocka en stor bunt nässlor och tryck ner i en hink eller tunna. Fyll på med vatten så att det täcker över nässlorna. Låt stå några dagar och rör om då och då …Efter 10-14 dagar är det klart att använda
Ett nässelvatten som stått i 14 dagar bör spädas – ta en del outspätt nässelvatten till nio delar vatten.
Det går bra att fylla på nässlor och vatten vartefter.
Men varning: det luktar skunk. Så välj gärna en regnig dag för gödsling.
Nässlor är även mums att äta. Mitt bästa recept är nässeltimbaler.
Först måste nässlorna plockas, helst tidigt på våren då de är små, spröda och fina. Längre fram kan man plocka bara de översta bladen. En 10 liters hink rymmer ca 1 kg ganska välpackade nässlor.
Skölj och förväll nässlorna ett par minuter, mixa till en slät massa. 1 kg blir ca 2 liter färdigmixade.
Nu kan nässlorna frysas i småburkar – 2 dl är ganska lagom, det räcker till en sats timbaler eller 2-3 portioner nässelsoppa.
Nässeltimbaler:
2 dl mixade nässlor
2 ägg
2 dl creme fraiche
salt och peppar
Smör, att smörja formar med och som tillbehör
Vispa äggen i en bunke. Vispa ner creme fraiche och nässlor till en jämn smet. Salta och peppra.
Häll upp smeten i smorda portionsformar.
Grädda i ugn 225 grader i ca 15-20 minuter till dess de ”stannat” och fått fin färg.
Servera direkt med en liten smörklick och eventuellt lite flingsalt.
Alternativt ett par räkor eller en klick röd kaviar.